top of page

Ghostaus treffailumaailmassa - Selviytymisvinkit ghostaamiseen

Modernin treffailun maailmassa termi "ghostaus" on tullut valitettavan tutuksi monille. Se viittaa tilanteeseen, jossa yksi osapuoli katkaisee kaiken yhteydenpidon toiseen, jättäen jälkimmäisen hämmentyneeksi, loukkaantuneeksi ja usein ilman syytä tai selitystä. 


Ghostaus on muodostunut yhä yleisemmäksi ilmiöksi erityisesti digitaalisen viestinnän ja sosiaalisen median aikakaudella, jossa ihmisten väliset yhteydet voivat tuntua etäisiltä ja kasvottomilta. Lisäksi sosiaalisen median ja deittisovellusten kulttuuri kannustaa usein pinnalliseen ja nopeaan kanssakäymiseen, jossa ihmissuhteiden syvempi merkitys saattaa jäädä taka-alalle. 

Ghostaamisen aiheuttamia seurauksia toista osapuolta kohtaan ei välttämättä edes ymmärretä kunnolla. Mutta mikä saa jonkun ghostaamaan toisen ja miten tästä kokemuksesta voi toipua?


Seuraajiemme kokemuksia ghostaamisesta


Kysyimme someseuraajiltamme kokemuksia ghostaamisesta. Instagramin puolella jopa 80% vastaajista olivat joutuneet ghostatuksi. TikTokin puolella vastaukset jakaantuivat noin 50% 50%.

Kysyimme myös, millaisia tunteita ghostaaminen on seuraajissamme herättänyt. Tässä lyhyt kooste fiiliksistä, joita meille jaettiin:


"Käsittämätöntä. Ei luulis olevan vaikeaa ilmoittaa VIESTILLÄ, jos ei halua enää nähdä."

"Ei nykyään oikeastaan mitään, lähinnä sen että väistinpä luodin."

"V*tuttaa niin ettei veri kierrä. Luulisi, että aikuiset ihmiset osaisivat sanoa rehellisesti, mikäli toinen ei kiinnosta riittävällä tasolla. Mielestäni hyvin raukkamaista toimintaa, josta jää itelle todella p*ska fiilis."

"Kyllä siinä jää pohtimaan, että mitäköhän sitä mahtoi tehdä väärin, eikö ole riittävä ja että miksi joku kokee oikeudekseen jättää toisen täysin tiedotta. Kyllä siinä käy monia fiiliksiä läpi ja ikävä kyllä, se kasvattaa myös melkoista suojakuorta, jota on jatkossa vaikeampi murtaa."

"Yhtäkkiä siitä ei vaan kuulunut enää mitään. Kyllä se jätti haavoja, joita edelleen parannellaan."


Kuten vastauksistakin voidaan huomata, ghostaaminen ei ole hällä väliä -juttu ihmisille. Se aiheuttaa lähes kaikissa enemmän tai vähemmän negatiivisia tuntemuksia, joko itsestä ja/tai ghostaajasta, joten miksi tämä ilmiö on niin yleinen?


Mitä on ghostaus?


Ghostaus on treffailuun liittyvä termi, joka tarkoittaa yhteydenpidon äkillistä ja täydellistä lopettamista: puheluihin ei vastata, viesteihin ei reagoida, ja sosiaalisen median yhteydet saatetaan katkaista. Ghostaaminen jättää toisen osapuolen täysin tietämättömäksi ja vailla selitystä siitä, miksi yhteydenpito loppuu kuin seinään. Ghostaus tapahtuu usein tutustumis- ja tapailuvaiheessa, usein ilman varoitusmerkkejä tai selkeää syytä. 


Ghostausta voi tapahtua myös parisuhteissa, työpaikoilla sekä ystävyyssuhteissa. Kumppani saattaa esimerkiksi päättää suhteen aivan yllättäen eikä ole halukas keskustelemaan asiasta, jolloin jätetylle jää raastava olo sydänsuruineen, kipuineen ja lukemattomine kysymyksineen. 

Ghostaamista voidaan luonnehtia henkiseksi väkivallaksi.


Miksi ihmiset ghostaavat?


Ghostaamisen taustalla voi olla useita syitä, joista yleisimpiä ovat haluttomuus kohdata vaikeita tilanteita, kuten eroa. Ghostaamiseen voi liittyä myös pelko toisen tunteiden loukkaamisesta, mikä on ironista, sillä ghostaaminen voi satuttaa toisen tunteita jopa enemmän. 


Monille ghostaaminen kuitenkin näyttäytyy helpoimpana vaihtoehtona päästä itse tilanteesta eroon. Tämä käyttäytyminen voi viitata siihen, että henkilö ei tunne olevansa tarpeeksi kypsä käsittelemään näitä asioita aikuismaisesti. Siksi, sen sijaan että otettaisiin vastuu ja käsiteltäisiin ongelmat avoimesti, valitaan ghostaaminen pakoreittinä.


Digiaikana myös anonyymit keskustelusovellukset voivat rohkaista tätä käytöstä vaikka ihan yhtälailla anonyymien keskusteluiden avulla voi syntyä ihmissuhde. Anonymiteetin turva saattaa antaa ihmisille tunteen, että he voivat kadota ilman seurauksia.


Thriving Center of Psychologyhttps://thrivingcenterofpsych.com/blog/gen-z-millennial-ghosting-statistics/ toteutti tutkimuksen, johon vastasi 1000 ihmisen ryhmä, joka koostui Milleniaaleista (syntynyt vuosina 1981-1996) ja Gen-Z (synytnyt vuosina 1997-2012). (Ikävuodet otettu tästähttps://www.pewresearch.org/short-reads/2019/01/17/where-millennials-end-and-generation-z-begins/ lähteestä)

Tämän 1000 ihmisen otoksesta peräti 84% kertoi tulleensa ghostatuksi. Vastavuoroisesti 67% heistä, jotka ovat tulleet ghostatuksi, kertovat myös itse pistäneen pahan kiertämään.

Tutkimuksen mukaan 25% kertoo tulleensa ghostatuksi ensimmäisten tai muutamien ensimmäisten treffien jälkeen. 10% taas kertoo tulleensa ghostatuksi jopa parin kuukauden treffailun jälkeen! 

30% tutkimukseen osallistuneista sinkuista kertoo olevansa turhautunut deittailuun, koska ghostaaminen on niin yleistä.

Ghostauksen vaikutus


Ghostatuksi tulleelle kokemus voi olla syvästi satuttava, sillä se jättää heidät täysin tiedottomaksi siitä tekivätkö he jotain väärin vai mistä syystä yhteydenpito katkeaa. 

Ghostatuksi tullut voi kokea olevansa syyllinen omaan kohtaloonsa vaikka todellisuudessa syitä voi olla monia ja ne eivät välttämättä liity häneen lainkaan. Hän on voinut kokea ihmissuhteen tärkeänä ja iloisena asiana, kunnes yhtäkkiä hänet hylätään. Tämä voi johtaa itsetunnon heikkenemiseen, ahdistukseen ja jopa pelkoon sitoutumisesta tulevaisuudessa.



mies nojaamassa käsivarsiinsa surullisena


Miten toipua ghostauksesta


  1. Tunnusta ja tunnista tunteesi: On täysin normaalia tuntea pettymystä, surua, ja jopa vihaa. Tunnustaminen, että tämä on normaali reaktio, auttaa sinua prosessoimaan kokemusta. Pyri myös tunnistamaan mitä kaikkia tunteita tunnet. Voit kirjoittaa ne ylös, jolloin niiden käsittely voi myös helpottua hieman, kun näet ne konkreettisesti silmiesi edessä.

  2. Kommunikoi ystäviesi ja perheesi kanssa: Jaa kokemuksesi luotettavien ihmisten kanssa. Heidän tukensa voi auttaa sinua muistamaan, ettei sinun arvo määrity toisen henkilön toiminnan perusteella.

  3. Älä syytä itseäsi: Muista, että ghostaaminen kertoo enemmän ghostaajasta kuin sinusta. Se on heidän valintansa ja heijastaa heidän kyvyttömyyttään kohdata tilanteita aikuismaisesti. Sinussa ei ole vikaa.

  4. Ota opiksi ja siirry eteenpäin: Vaikka ghostaus voi tuntua henkilökohtaiselta hyökkäykseltä, on tärkeää ymmärtää, että se ei ole sinun syysi. Jokainen meistä ansaitsee kunnioitusta ja avoimuutta ihmissuhteissa, ja ghostaaminen on puutteellisen kommunikaation muoto, joka ei kuvasta sinun arvoasi tai kykyäsi olla rakastettava.

  5. Keskity omaan hyvinvointiisi: Ghostauksen jälkeen on tärkeää panostaa omaan hyvinvointiisi. Tee asioita, jotka tekevät sinut onnelliseksi ja jotka auttavat sinua tuntemaan olosi arvostetuksi ja rakastetuksi. Jos pidät liikunnasta, niin liikunta voi auttaa myös purkamaan ikäviä tunteita.

  6. Vältä kostotoimia: Vaikka saatat tuntea halua kostaa ghostaajalle tai saada selityksen heidän toiminnalleen, on parasta välttää tällaisia toimia. Kosto tai jatkuvat yritykset saada yhteys eivät todennäköisesti tuo sinulle toivomaasi tyydytystä tai päätöstä asiaan. Keskity omaan paranemisprosessiisi ja siihen, miten voit jatkaa elämääsi jättäen tuon ikävän kokemuksen taka-alalle.

  7. Hyväksy ja päästä irti: Hyväksyminen on keskeinen osa toipumisprosessia. Vaikka se voi olla vaikeaa, on tärkeää hyväksyä, että ghostaus on tapahtunut, ja että et välttämättä saa koskaan selitystä sille. Tämän hyväksyminen auttaa sinua päästämään irti ja liikkumaan eteenpäin. Ei kannata siis kyynistyä, vaan luottaa omaan arvoonsa ja tutustua ihmisiin edelleen avoimin mielin.

  8. Harkitse ammattiapua: Jos ghostaukset ja ikävät tunteet deittailussa ovat jättäneet sinut erityisen murtuneeksi tai kamppailet toipumisen kanssa, ammattiapu voi olla hyödyllistä. Esimerkiksi terapeutin kanssa työskentely voi auttaa sinua käsittelemään tunteitasi ja oppimaan terveellisempiä tapoja käsitellä hylkäämistä ja pettymystä sekä löytämään keinot varoitusmerkkien havaitsemiseksi ajoissa.


Lopuksi


Ghostaus on valitettava ilmiö nykyaikaisessa treffailukulttuurissa, mutta se ei määrittele sinua tai kykyäsi luoda merkityksellisiä ihmissuhteita. Vaikka ghostauksesta toipuminen voi olla haastavaa, se tarjoaa myös mahdollisuuden kasvuun ja itsensä kehittämiseen. Muistuttamalla itsellesi arvostasi, keskittymällä omaan hyvinvointiisi ja hyväksymällä tilanteen, voit liikkua eteenpäin vahvempana ja viisaampana. Jos kaipaat kepeää tapaa boostata itsetuntoasi kohti deittailua, kurkkaa meidän Sinkkusessiokortithttps://www.treffiboxi.fi/tuotteet/sinkkusessio-itsetuntemus-sinkkuelämä. Olemme rakentaneet nämä kortit, jotta voisit:

  • ymmärtää paremmin itseäsi ja muita

  • tehdä uusia oivalluksia itsestäsi ja toimintamalleistasi

  • kehittyä, jotta löydät sen mitä todellisuudessa tarvitset

  • parantaa itseluottamustasi ja rohkeuttasi.


Mikäli haluat varmistaa että opit tuntemaan deittikumppanisi hieman paremmin ja ymmärtämään mitä hän on deittimarkkinoilta etsimässä, mitä hän arvostaa ja tarvitsee, suosittelemme ehdottomasti kurkkaamaan meidän tutustumiskortit. Tutustumalla deittikumppaniin jo alussa rakentavien kysymysten avulla, tutustutte toisiinne pintaa syvemmältä ja näet heti tutustumisen alkuvaiheessa, olisiko tässä mahdollisesti potentiaalinen kumppaniehdokas.


Ethän sinä ghostaa? - Vinkit ghostaukset välttämiseksi


Vaikka ghostaaminen saattaa tuntua hetkellisesti helpolta ratkaisulta välttää vaikeita keskusteluja tai epämiellyttäviä tilanteita, sen aiheuttamat vahingot ovat luultavasti suuremmat kuin mitä itse kuvittelee. Ghostaaminen jättää toisen osapuolen hämmentyneeksi, loukkaantuneeksi ja täynnä kysymyksiä, joista seuraa usein itsetunnon heikkenemistä, ahdistusta ja pelkoa tulevista ihmissuhteista.


Avoimuus ja rehellisyys ovat arvokkaita periaatteita ihmissuhteissa, joista kannattaa opetella pitämään kiinni. Vaikka totuuden kertominen voi olla haastavaa, se kunnioittaa toisen ihmisen tunteita ja mahdollistaa molemmille osapuolille päättää suhteen arvokkaasti ja kypsästi. Se tarjoaa mahdollisuuden oppimiseen ja kasvuun, sekä antaa myös toiselle mahdollisuuden päästä ikävästä tunteesta ehjin nahoin eteenpäin.


Jos olet harkitsemassa ghostaamista, pysähdy hetkeksi ja mieti muita tapoja käsitellä tilannetta. Keskustele avoimesti ja rehellisesti tunteistasi, ja ole valmis kuuntelemaan myös toista. Tämä ei ainoastaan auta välttämään ghostauksen negatiivisia seurauksia toiselle osapuolelle, vaan se myös opettaa sinua itseäsi olemaan se henkilö, joka kohtelee muita kunnioituksella ja ymmärryksellä.


Muistetaan yhdessä, että vaikka ghostaaminen voi tuntua helpolta ulospääsyltä lyhyellä aikavälillä, sen pitkäaikaiset seuraukset voivat olla tuhoisat sekä itselle että toiselle osapuolelle. Käsitellään ihmissuhteitamme rehellisyyden, avoimuuden ja kunnioituksen kautta!




bottom of page